Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Новите санкции на САЩ ускоряват икономическото унищожение на Русия

Този път Вашингтон се насочи към реални финансови санкции, които трябва да навредят в дългосрочен план на Русия, смята анализатор

Новите санкции на САЩ ускоряват икономическото унищожение на Русия

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Въпреки незаинтересоваността, с която пазарите се отнасят към последните санкции на Вашингтон срещу Русия, решението на САЩ да се фокусират върху основния начин на финансиране на Москва - пазара на деноминирани в рубли облигации - в известен смисъл представлява преминаване на Рубикон, което е съпроводено от потенциално дългогодишни последици, пише Ройтерс.

Въз основа на опита от санкциите, наложени преди това, включително след украинската криза през 2014 г. и доклада на Мюлер за предполагаемата намеса на Москва на президентските избори в САЩ през 2016 г., инвеститорите все още не са започнали масово да премахват руските активи.

Рублата, чиято стойност се понижи с 2% в четвъртък, се възстанови от загубите и е напът да отчете най-добрата си седмица от началото на тази година; доходността по руските облигации, както на местните, така и на международните пазари, спада. 

Още по темата

Тази реакция предполага, че забраната на Вашингтон американските инвеститори да купуват нови деноминирани в рубли облигации, или OFZ, както са известни, се възприема като поредното досадно събитие за пазара, който от години е свикнал с риска от санкции.

Инвеститорите се опасяват от по-сериозни опции, като например да бъде забранено на американските фирми изцяло да купуват руски облигации или достъпът на Русия до международните системи за парични преводи да бъде блокиран.

Това все още може да се сбъдне. Но засега американските фондове могат да купуват облигациите на вторичните пазари, което повечето от тях вече правят.

Много хора обаче предупреждават, че ходът на САЩ е своеобразна ескалация от предишните санкции.

„Това не е просто поредният кръг от политически санкции, насочени към няколко длъжностни лица или компании от черния списък, за които никой никога не е чувал“, коментира Кристофър Гренвил, управляващ директор в консултантската компания TS Lombard. "Този път те (САЩ) се насочиха към реални финансови санкции, които са предназначени да навредят на Русия чрез повишаване на разходите ѝ по заеми и отслабване на рублата", добавя анализаторът.

Гренвил смята, че това ще доведе до покачване с 50 процентни пункта на основните лихи в Русия.

Всъщност банки като Morgan Stanley и JPMorgan сега виждат по-голям шанс дори за по-голямо от очакваното повишение на лихвите през следващата седмица, което може да навреди на очакваното от Русия 4-процентно икономическо възстановяване през 2021 г.

Чуждите инвеститори вече са намалили експозицията си към OFZ до шестгодишен минимум. Американските инвеститори държат близо 7% от общото количество.

Премахването на американските купувачи би изтрило 2,6 млрд. долара от търсенето през тази година от очакваните общи продажби в размер на 37 млрд. долара.

Това обаче е екстремна цифра и не отчита покупките на вторичния пазар.

Руските банки също могат да поемат излишния дълг, но това вероятно ще намали ликвидността на пазара.

Бавно унищожение

Русия разполага с повече сили от повечето развиващи се страни да понесе подобни удари. След петролния ценови крах през 2014 г. и първия набор от санкции заради анексирането на Крим, Москва изгради силна защита относно външни атаки.

Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия е около 20% - по-малко от една пета спрямо нивата в САЩ.

В случая рискът за Москва е свързан с една по-дългосрочна корозия на икономиката и ерозия на присъствието на Русия на международните пазари, процеси, които вече се зараждат.

"Санкциите доведоха до бавно унищожаване", смята Павел Мамай, съосновател на хедж фонда Promeritum Asset Management. "Всяка санкция няма да навреди, но това е тенденцията. Русия става все по-маргинализирана", допълва той.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
"Крепост Европа" или управление на миграцията? Икономистите са за второто